Vad är bra mat?

En katt behöver föda som nästan är helt utan kolhydrater. Den skall vara proteinrik och fet. Alla rovdjur behöver hålla en jämn blodsockernivå vilket gör att de inte är anpassade för att äta kolhydrater.

Förutom fett och protein behöver katten få i sig tio olika essentiella aminosyror varav ett par som endast finns i animaliska produkter. Därför kan ett kattdjur aldrig bli vegetarian.

Katter är anpassade att få i sig vätska via sitt bytesdjur och har normalt sett därför en nedsatt törstreflex. Man har uppmärksammat att de som äter enbart torrfoder har koncentrerad urin jämfört med de som äter blötmat. Det medför att njurarna får jobba mycket mer och risken för urinsten, njursvikt och andra liknande sjukdomar ökar. När urinen stannar längre i urinblåsan ökar risken för tillväxt av bakterier.

Torr- helfoder, blötmat, rå föda.

Rå mat ex. vis lever, hjärta, kycklingvingar mm är bästa föda för katter då det är deras naturliga kost. Rå mat är bra eftersom den är rå och då har kvar alla näringsämnen som annars försvinner vid tillagning.

Blötmat har hög kvot på animaliskt innehåll. Det är förhållandevis bra processad och utgörs till stor del av vätska.

Torrfoder innehåller alltid kolhydrater eftersom det är ett måste i tillverkningsprocessen. Det kan innehålla proteiner från växtriket vilket inte är bra för katten. Läs på innehållsförteckningen ibland kan man utläsa det där.

Rå mat är det bästa dieten

Det enda sättet att ha full kontroll över vad dina pälsklingar får i sig är att ge BARF (Bones And Raw Food) eller rå mat. Det är mest naturliga för katterna och då behöver dom inte dricka så mycket vilket gör att deras njurar inte belastas så mycket. Du får m a o en gladare och friskare katt. Eftersom BARF också innehåller ben så får du en mycket bättre mun och tandhälsa.

Grundrecept för BARF – rå mat

Minst 55 – 75 % Kött

Kött 10 – 20 %  Ben; kycklingvingar och kycklinghals är utmärkt. Det går också bra att ta benmjöl ge då 1 tsk/2 hg kött. Benmjölet skall vara livsmedelskvallité.

Hjärta minst 10 % 

Lever 5 – 10 % Överdosera inte detta.