Retriver's bengaler

Välkommen till min bengalsida!

Chesapeake Shores kullen

I går morse den 12 december (på min födelsedag, vilken present) föddes Lanis kull. Det kom 4 små prickiga sötnosar. Jag har  ännu inte kollat kön det kommer senare. Dom har fått varsitt halsband så den som vill kan följa "sin" unges utveckling. 

Alla kattungar föds blinda och döva. Dom har däremot ett mycket bra lukt- och känselsinne. Under den här första tiden så är dom inte speciellt aktiva dom äter och sover mest. Skulle dom av någon anledning skrika mycket bör du undersöka vad som kan vara på tok. Det tar inte alls lång stund förrän de målmedvetet kravlar sig fram mot spenarna och suger ett ordentligt tag. Det är fascinerande att se en unge söka sig fram i pälsen och föra huvuden fram och tillbaka som för att skanna av var närmaste spene finns. Nu börjar en tid då kattungarna bara äter och sover för att växa ordentligt. Räkna med att en kattunge ökar ca 10 g per dygn den första tiden. När ungarna diar trampar de på juvret med framtassarna. De trampande rörelserna stimulerar mamman att producera mer mjölk men också att mjölken rinner till bättre. Honan hjälper ungarna med toabestyr genom att slicka runt dem runt anal- och urinöppningen. Så kommer hon att göra ända fram till de börjar äta riktig kattmat. Födslovikten bör ha fördubblats den 7:e dagen. Ungarna sover gärna tillsammans i en hög för att hålla värmen när mamman lämnat boet då de själva ännu inte kan reglera sin kropps-temperatur.

1 Vecka

Kattungarna kan nu spinna och klättrar lite morskare runt i boet. Ögonen bör vara öppna nu till slutet av andra veckan. De ser fortfarande suddigt. För att ha varit helt hjälplösa börjar det nu bli små katter av ungarna. Från nu och fram till vecka 7 är det viktigt att hantera som så mycket det går, gärna flera personer. Det gör man nu för att få dom sociala mot oss människor. Väntar man till senare får man en katt som inte har samma förtroende för oss människor. Lev som vanligt och var inte rädd för att störa ungarna. Dammsug som vanligt och låt dina egna barn stoja ungarnas närhet. Då får man katter som blir tuffare än de som lever skyddat.

Jag är ganska säker på att vi har 3 pojkar och 1 flicka. Lustigt nog är det ungen med blått halsband som är en tös. Dom äter och går upp duktigt i vikt. 

2 Veckor

Kattungarna kan nu spinna och klättrar lite morskare runt i boet. Ögonen bör vara öppna nu till slutet av andra veckan. De ser fortfarande suddigt. För att ha varit helt hjälplösa börjar det nu bli små katter av ungarna. Från nu och fram till vecka 7 är det viktigt att hantera som så mycket det går, gärna flera personer. Det gör man nu för att få dom sociala mot oss människor. Väntar man till senare får man en katt som inte har samma förtroende för oss människor. Lev som vanligt och var inte rädd för att störa ungarna. Dammsug som vanligt och låt dina egna barn stoja ungarnas närhet. Då får man katter som blir tuffare än de som lever skyddat.

Så nu plockar och myser vi med dom flera ggr om dagen och kan bara sitta och titta på deras härliga små gnyenden och även hur dom lite vaggande försöker sakta men säkert börja krypa runt i lådan.

Vi har 3 pojkar och 1 flicka:
Pojke grönt halsband - Kevin O'Brien
Pojke rött halsband - Trace Riley
Pojke utan halsband - Connor O'Brien
Flicka blått halsband - Jess O'Brien 

3 Veckor

Nu börjar ungarna ta kortare promenader utanför boet, de hämtas tålmodigt av mamman om promenaden blir för lång. Kontrollen å tassarna är ännu inte helt stabil men de kan räta upp sig under ett litet fall så de landar på tassarna. När kattungarna är runt tre veckor gamla kan de själva börja kontrollera när de ska kissa och bajsa och behöver inte längre mammans hjälp för det, vilket de gör den första tiden. De kan nu tvätta sig och du bör förbereda en liten kattlåda, tänk på att ta en med låg kant som vi har här på bild.

Det märks tydligt att det är 3 killar och 1 tjej. Vet inte varför men grabbar dom piper så lätt, även dessa gossar. Dom har lätt för att kliva ur lådan men sen piper dom vill att mamma kommer. Puffen jag sytt har Lani fattat tycke för, jag har inte gjort den stor nog att passa hela familjen med det verkar inte Lani bekymra sig över 🤩. 

4 Veckor

Tänderna är nästan helt framme nu, de har fått 26 små mjölktänder. Du kan nu med jämna mellanrum sätta ned ungarna i kattlådan för att visa att den finns. Dom är duktiga och har redan lyckas använda den lite. Man ska aldrig trycka ned kattens nos i avföring eller kiss förr att visa att den gjort fel. Var noga med att göra rent om det skett en olycka, annars blir det stället lätt en offentlig toalett. Händer det ofta ställ ut flera lådor.

Det är nu dags att lite försiktigt vänja dom att äta kattmat. Det kan bli kladdigt i början men hyggligt snart lär dom sig att inte kliva i maten ;). Jepp vi började lite smått i förra veckan. 3 av dom älskar mousen medan våran lilla flat-chest Connor nöjer sig med mjölkersättning. Han har smakat lite på mousen men inte mer än så.

Alla rör de sig med svansen upprätt och i och med att de kan röra sig bättre är de också mera äventyrliga och ger sig ut på upptäcksfärd. Synen är också klarare vilket underlättar att utforska omvärlden och att leka med kullsyskonen. Hörseln är nu fullt utvecklad. Katter har ett välutvecklat balanssinne att hålla kroppen upprätt och veta vad som är upp och vad som är ned. Den reflexen finns redan vid födseln men är full utvecklad vid fyra veckor. Kattungen känner inte igen mamman när de ser henne förrän när de är runt 4 veckor, och deras typiska kattungeblå ögon börjar inte ändra färg förrän vid 4-6 veckors ålder. 

Dom är otroligt präglade vid mig nu. Kommer som små skott så fort jag kommer in i rummet. Då blir det också extra svårt att fota dom, vill inte vara långt ifrån mig. Connor är väldigt präglad av mig pg a lite extra pyssel med mjölkersättning. Han är supermysig och väldigt kelig. 💔

Jess O'Brien

Connor O'Brien

Har en födelsedefekt flat-chest som gör att hans bröstkorg är mera platt.

Trace Riley

Kevin O'Brien

5 Veckor

Nu kan kattungarna få lite puréad barnmat eller noga mosad kattmat. Kokt torsk och rå köttfärs går också bra. Det är bra om färsen fryses en gång innan den serveras ungarna. Nu bör även kattungarna kunna gå på lådan. Ungarna är nu livligare och de börjar att träna sina jaktinstinkter.

Så står det i deras utveckling. Dom har i ca 1 vecka ätit friskt av Mush som dom älskar. Är nu uppe i ca 2 köttbullar var så dom äter duktigt. Har ännu inte sett någon äta av torrfodret. Toabesöken går hyggligt bra, någon eller några har haft lite olyckor, det kommer gå över inom kort. Viktiga är att städa bort det omgående så dom inte går tillbaka. 
Jaktinstikterna är på gång, ser så kul ut när dom bråkar om samma leksak. Gullizar 💔