Retriver's bengaler

Välkommen till min bengalsida!

Dag 21 - 28

Spenarna har nu blivit rosa då kan vi konstatera dräktigheten. Planerad nedkomst är 13 november. Embryot är ca 1 cm långt och får sin näring via moderkakan. Gomen och reproduktionsorganen utvecklas nu. Fosterblåsor kan ses via ultraljud från dag 28. 
Ev morgonillamående kan förekomma och kräkningar beroende på att livmodern vidgas. Honorna kan bli lite apatiska men än så länge märks inget på Fia.

Fia har under denna perioden sedan hon parades tappat 300 gr i vikt. 

Dag 29 - 34

Fostren är ca 2,5- 3 cm stora, men fullt utvecklade för sin storlek. Honans aptit är märkbart större. Produktion av progesteron övertas nu helt av moderkakan. Det är dax att ge extrafoder till den blivande mamsen och kommande bebbar 💔

Fia har under denna period hämtat igen den vikt hon tappat, dvs ökat 300 gr.

Dag 35 - 42

Vid dag 35 börjar magen växa. Ungarna växer och frodas, det börjar se lite knöligt ut nu. Man ska inte klämma på magen för att känna hur många det är, den kan skada de små. Fortplantningsorganen är färdigutvecklade. Man kan se fostren på röntgen och även känna av fosterrörelser.

Fia är extra gosig nu och vill gärna vara nära och mysa. Sover en hel del, det märks väl att hon är dräktig nu. Det har inte varit någon viktökning denna period jag vägde henne för några dagar sedan så vi får se nästa vecka hur pass hon ökar.

Fia har inte ökat något denna period.

Dag 42 - 49

Moderkakan övertar produktionen av progesteron från äggstockarna. Ibland fungerar inte detta och det sker då en spontan abort. Fostren är på dag 49 ca 1 dm långa. Honan fokuserar mycket tid på att tvätta sig nu. Hon går mer och mer in i sig själv och fokuserar på sin dräktighet.

Hon är väldigt kelig och söker mera kontakt än vanligt. Har inte ökat i vikt så mycket. Dels för hon har mått illa och kräkts en del och tappade vikt i början, vilket är fullt naturligt. Så vi får se hur hon mår framöver.

Ökningen denna period är 100 gr.

Dag 49 - 56

Nu börjar spenarna blir större och hon börjar bli rastlös. Hon letar boplats för att föda ungarna som känns tryggt och lugnt. Ungarna börjar nu få lite päls.

Bolådan är framtagen till alla katters nyfikenhet. Vi får se om den duger när det väl är dags. Hittills har den passat bra. Fia sover väldigt mycket nu och är inte direkt aktiv. Det märks väl att hon är höggravid.

Dag 57 - 63

Honans juver blir nu mera svullna och kan även ge lite mjölk. Smek honan lite på magen det kommer hon tycka om❤! Fostren har nu fått regält med päls och även mönstret el färgen är nu utvecklad och klar. Kattungar som föds före dag 58 kommer troligtvis inte att överleva. Man kan börja tempa nu för att lättare ta reda på om det är dags. Dagen för nedkomstensjunker tempen 1 grad. Hon är väldigt rund nu.

Fia har ökat i 200 gr denna period.

Dag 63 ...

Nu kan småttingarna komma vilken dag som helst, men jag gissar att hon gör som hon brukar dvs nedkomma på dag 65 då kommer dom på lördag. 

Under hennes dräktighetsperiod har hon totalt ökat i vikt 800 gr.